TÜTÜN ÜRETİMİ, İŞLENMESİ, İÇ VE DIŞ TİCARETİ İLE İLGİLİ USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
Tarım ve Orman Bakanlığından: 06.06.2024 Tarih ve 32568 Sayılı R.G.
MADDE 1- 10/7/2010 tarihli ve 27637 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tütün Üretimi, İşlenmesi, İç ve Dış Ticareti ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayılı Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (B) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.
“ç) İşlenmiş tütün: İşlenmemiş tütünlerin alıcılar tarafından, işleme tesislerinde çeşitli işlemlerden geçirilerek, belirli kriterlere göre yeniden tasnife tabi tutulması veya tütün bitkisinin herhangi bir bölümünün işleme tesislerinde tütün mamulü hammaddesi bir ürüne dönüştürülmesi sonucu elde edilen ambalajlanmış tütün yapraklarını, yaprak parçalarını ve diğer tütün mamulü hammaddelerini,”
“ö) Teknik heyet: Başkan dâhil en az üç Bakanlık personelinden meydana gelen ve heyet üyelerinin salt çoğunluğunun Tütün Eksperinden oluştuğu heyeti,
p) Teminat: 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (1), (2) ve (3) numaralı bentlerinde sayılanları,
r) Tütün işleme tesisi: İşlenmemiş tütünlerin işlenebilmesi amacıyla kurulan veya tütün bitkisinin herhangi bir bölümünün tütün mamulü hammaddesi bir ürüne dönüştürülmesi için Tütün Mamulü Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi almış tesislerden bağımsız olarak ayrı bir yere tesis edilen, faaliyetine göre asgari tesis yeterliğine sahip, ünitelerin bir arada, birbiriyle bağlantılı ve uyumlu bir şekilde çalıştığı makine, cihaz ve ekipmanlar bütününü,”
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Üretici tütünlerinin yazılı sözleşme esasına göre üretimi, alımı ve satımı, şekli ve içeriği Bakanlık tarafından belirlenen Tütün Üretim ve Alım-Satım Sözleşmesine göre yapılır.”
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve beşinci fıkrasında yer alan “Hasankeyf tipi” ibaresinden sonra gelmek üzere “tütünler ile Puroluk tipi” ibaresi eklenmiştir.
“(3) Teknik ve ticari gereklerle, tütünlerin Türk Standardında belirlenen neviyatlandırma, denkleme ve ambalajlama yöntemlerine uyulmadan veya birden fazla menşe/tip tütünün birlikte işlenebilmesi için önceden Bakanlıktan izin alınması zorunludur. İzin talebi beş iş günü içinde cevaplandırılır. Türk Standardında yer almayan tütün çeşitlerinin işlenmesi de Bakanlığa bilgi verilerek yapılır. Şişirilmiş tütün işleme tesisinde nihai ürüne dönüştürmek amacıyla ara ürün olarak elde edilen kıyılmış tütünler şişirilmiş tütün haline getirilmeden ticarete konu edilemez, tesis dışına çıkarılamaz.”
MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “gösterir plan” ibaresinden sonra gelmek üzere “, bu makine ve cihazların teknik bilgi listesi, proforma faturaları” ibaresi eklenmiş, (ç) bendinde yer alan “raporu” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve elektronik ortama aktarılmış kopyası” ibaresi eklenmiş, aynı fıkranın (d) bendi ile beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, üçüncü fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “görevlendirilen heyet marifetiyle” ibaresi ile yedinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“d) Ek 2 nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen Tütün İşleme Tesisi Kurma Uygunluk Belgesi bedelinin Bakanlık hesabına yatırıldığına ilişkin belgenin aslı veya ilgili kurum onaylı sureti.”
“(5) Tütün İşleme Tesisi Kurma Uygunluk Belgesi, belge veriliş tarihinden itibaren on sekiz ay geçerlidir. Bu süre içinde tesisini faaliyete hazır hale getiremeyecek durumda olanlara ek süre verilebilir. Ek süre için süre bitiminden en az altmış gün önce Bakanlığa başvurulur. Başvuruyu müteakiben Bakanlık tarafından mahallinde veya dosya üzerinden inceleme yapılır. Başvuruya ilişkin rapor, inceleme tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde hazırlanır. Başvuru, hazırlanan raporun Bakanlığa sunulmasından itibaren en geç otuz gün içinde karara bağlanır. Başvurunun uygun bulunması durumunda, bir defaya mahsus, belge geçerlilik süresinin bitiminden itibaren geçerli olmak üzere doksan güne kadar ek süre verilebilir. Verilen süre içinde projesini tamamlamayanların Tütün İşleme Tesisi Kurma Uygunluk Belgesi iptal edilmiş sayılır. Bu durumda tahsil edilmiş olan uygunluk belgesi bedeli iade edilmez. Aynı gerçek veya tüzel kişinin aynı adresle ilgili tekrar müracaatı durumunda, daha önceki başvurusunun gerçekleşmeme sebepleri ayrıntılı olarak rapor edilerek Bakanlığa sunulması halinde değerlendirmeye alınır. İzin verilmesi durumunda bu yeni müracaat için tekrar bir ek süre verilmez.”
MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
|
Sıra No 5089 Sıra No 5090 Sıra No 5091 Sıra No 5092 Sıra No 5093